فهرست مطالب
Toggleارز دیجیتال بیت کوین چیست؟ (Bitcoin)
بیت کوین نوعی ارز مجازی است که با رسیدن قیمتش به ۱۳ هزار دلار در اوایل سال ۲۰۱۸، به شهرت و شکوفایی زیادی رسید. این ارز دیجیتال، ترکیبی بود از خلاقیت، پشت سر گذاشتن موانع قانونی و کنار زدن واسطهها در امور مالی و بانکی مختلف که تراکنشهای مالی را در سطحی بینالمللی مقدور میساخت. به همین خاطر در مدت کوتاه ظهورش توانست توجه زیادی را به سمت خود جلب کند.
بعد از «Bitcoin» رمزارزهای بسیاری پا به دنیا گذاشتند که ویژگیهایی شبیه به آن داشتند و دارند. کریپتوکارنسیها یا رمزارزها ویژگیها و ظرفیتهای فوقالعادهای دارند و به همین دلیل است که با گذشت حدود ۱۰ سال از روی کار آمدنشان شهرت زیادی پیدا کردهاند.
کریپتوکارنسیها در بستر شبکهای بزرگ فعالیت میکنند که به آن «بلاک چین» میگویند. این شبکه، کاربران بسیار زیادی دارد و نمیتوان در دادههای آن دخل و تصرف کرد.
«گسترده بودن»، «تعداد زیاد کاربران»، «نبود امکان تخلف و تقلب در شبکه» و «نبود ناظری بر شبکه» آن را به محیطی آزاد و اثربخش برای فعالیتهای ارتباطی در حیطههای گوناگون بدل میسازد.
به عبارت دقیقتر «Bitcoin» در بستر شبکه غیرمتمرکز بلاک چین فعالیت میکند.
تعریف Bitcoin
بیت کوین و کریپتوکارنسیهای دیگر، خطوطی از رمزهای رایانهای هستند که ارزش پولی دارند. این خطوط رمز با رایانههای قوی و همراه با مصرف زیاد انرژی برق تولید میشوند.
این ارزها، شکلی از پولهای دیجیتالی هستند که با محاسبات ریاضیاتی پیچیده خلق میشوند. شاید سوال کنید که «کریپتو» در واژه کریپتوکارنسی به چه معنا است و اصلا از کجا میآید؟ این واژه از «کریپتوگرافی» گرفته شده است.
کریپتوگرافی به فرایندی گفته میشود که از خلق سکههای جدید محافظت میکند.
نکته مهمی که درباره ارزهای دیجیتال وجود دارد، نبود نظارتهای مرکزی بر آنها است. به زبان ساده، هیچ دولت، نهاد و اُرگانی روی این ارزها نظارت ندارد و در بستر شبکهای کاملا آزاد، بیسانسور و بیمانع فعالیت میکنند.
دولتهای مختلف در کشورهای گوناگون، هنوز نمیدانند که باید چه واکنشی نسبت به ارزهای دیجیتال داشته باشند.
برخی از آنها، با ممنوع کردن فعالیت در این عرصه به دنبال محدود کردن آثار آن هستند و برخی دیگر تلاش میکنند تا آن را بهتر درک کرده و با شناختش از ویژگیها و ظرفیتهایی که دارد، نهایت استفاده را ببرند.
چرا ارزهای دیجیتال، جنجال برانگیز هستند؟
این ماجرا، دلیلهای فراوانی دارد؛ مثلا، از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳، خلافکاران با استفاده از بیت کوین معاملات خود را انجام میدادند و با این کار آن را به شهرت رساندند. نبود ناظران دولتی، فعالیت غیرقابل ردیابی، فرار مالیاتی و … بخشی از دلیلهای روی آوردن خلافکاران به سمت این ارز دیجیتال بودند.
همانطور که پیشتر با هم گفتیم، دولتها هنوز نتوانستهاند قوانینی منسجم در مورد ارزهای دیجیتالی تدوین کنند. بنابراین، از موضوعاتی مانند دریافت مالیات از این رمزارزها صحبتی نمیشود.
«اِسکمها» (scam) نیز یکی از دلایلی هستند که نام رمزارزها را در دنیا مطرح کردند.
اسکمها، همان تلههایی هستند که در قالبهایی موجه سر راه کاربران به ویژه افراد تازهوارد یا ناوارد قرار میگیرند تا آنها را به بهانه رسیدن به سود در دنیای ارزهای دیجیتالی، تلکه کنند.
از آنجا که بلاک چین – همان بستری که در آن رمزارزها تراکنش میشوند – امکان برقراری ارتباطی بیواسطه را در میان افراد فراهم میکند، دیگر نیازی به واسطههایی مانند بانکها و موسسات مالی احساس نمیشود.
در نتیجه، این عامل هم دلیل دیگری است که باعث شهرت ارزهای دیجیتالی شد.
بیت کوین چه مزیتهایی دارد؟
«Bitcoin» یک ارز کاملا مجازی است که معادل فیزیکی ندارد. به همین دلیل برای ذخیره آن به فضای خاصی نیاز ندارید.
شفاف است
تمام تراکنشهای این رمزارز در دفترکلی که همه به اطلاعات آن دسترسی دارند ثبت میشود. هر کیف پول یک کلید خصوصی و یک کلید عمومی دارد.با مراجعه به دفترکل مرکزی میتوان میزان دارایی را مشاهده کرد.
امنیت بالایی دارد
این رمزارز روی شبکه بلاکچین که با استفاده از پروتکلهایی خاص، امنیت آن تضمین میشود کار میکند. نودها (چه نودهای معمولی و چه ماینرها) با پیروی از یک سری دستورات خاص به تایید یا رد تراکنش میپردازند. همچنین نودهای استخراجکننده یا ماینر، نقش اساسی در امنیت شبکه دارند.
بر خلاف ارزهای فیات رایج در کشورها، ارز دیجیتال، تحت نظارت هیچ سازمان یا دولتی نیست. میتوان این ویژگی را به طور همزمان، نقطه قوت و ضعف آن به شمار آورد.
سرعت بالا و کارمزد کم
نقل و انتقال دارایی توسط این رمزارز در مدت زمان کوتاهی انجام میشود.
گذشته از این، کارمزد انتقال ارزهای دیجیتال، بسیار کمتر از انتقال ارزهای فیات است.
تضمین انجام تراکنش
به همین دلیل اگر شما رمزارز خود را اشتباها به شخصی که نمیشناسید بفرستید دیگر امکان برگشت ارزهای دیجیتالی شما وجود ندارد. ولی اگر فرد را بشناسید تنها با ارسال مجدد فرد، ارزهای شما بازگردانده میشوند.
به این ترتیب، گیرنده به هیچ عنوان نمیتواند ادعا کند که رمزارزها را دریافت نکرده است.
چه عواملی بر قیمت بیت کوین تاثیر میگذارند؟
عرضه و تقاضا
در هر ارز، کالا و خدمات، اگر تقاضا زیاد باشد قیمت آن نیز افزایش پیدا میکند. از سال ۲۰۱۷ که افراد بیشتری با بلاکچین و کاربرد آن آشنا شدند، افراد بیشتری خواهان این ارز دیجیتال شدند. همین موضوع باعث شد که قیمت آن به دلیل تقاضای بیشتر بالا رود.
فورک
«فورک» نیز از عواملی است که بر تمام رمزارزهای پیاده شده بر بستر بلاک چین تاثیر میگذارد.
همین موضوع باعث میشود که افراد، دارایی ارز دیجیتال خود را افزایش دهند یا حتی اگر هیچ موجودی ندارند اقدام به خرید کنند. البته موارد استثنا نیز وجود دارد.
هاوینگ
هاوینگ یا نصف شدن پاداش استخراج هر چهار سال که باعث ایجاد تورم منفی میشود بر قیمت این رمزارز موثر است. در ابتدا پاداش استخراج ۵۰ واحد بود، سپس ۲۵ و بعد به ۵/۱۲ رسید و در اردیبهشت سال ۹۹ به ۲۵/۶ واحد رسید. این مورد باز هم به داستان عرضه و تقاضا اشاره دارد. بیت کوین روز به روز شناخته شدهتر میشود، افراد بیشتری آن میپذیرند و خواهان آن هستند. از طرف دیگر با گذشت زمان، عرضه آن کم و کمتر میشود و همین موضوع باعث بالاتر رفتن قیمتش میشود.
قوانین رگولاتوری
اینکه دولتها در قبال بیت کوین چه سیاستی را اتخاذ کنند میتواند تاثیر بهسزایی بر قیمت آن داشته باشد.
عده زیادی به علت مشکلات احتمالی در کشورهایی که رمزارزها را ممنوع کردهاند از فعالیت در این حوزه منصرف شدهاند.
رویدادهای سیاسی
هیچوقت فراموش نکنید که پول ترسو است و به دنبال یک جای امن میگردد. مثلا امروز در بورس است، فردا در طلا و بعد هم در بازار کریپتوکارنسی.
دارندگان پول هوشمند با تحلیلهای درستی که از اتفاقات سیاسی دارند خیلی زودتر از افراد عادی میتوانند تاثیر اتفاقات سیاسی همچون روابط کشورها با هم را تحلیل کرده و به این ترتیب روی ارزش رمزارزها تاثیرگذار باشند.
رسانه اجتماعی
رسانههای اجتماعی همچون «ردیت»، «توئیتر» و … نیز بر قیمت رمزارزها تاثیرگذار هستند. زمانی که تعداد توئیتها در رابطه با بیت کوین بالا میرود احتمالا باید منتظر تاثیر آن توئیتها بر قیمت باشیم.
همچنین با بررسی «گوگل ترندز» میتوان دریافت که کاربران گوگل به چه میزان رمزارزها را جستجو کردهاند. وقتی میزان جستجو زیاد شود یعنی میتوان احتمال داد که منابع مالی زیادی وارد این بازار میشوند.
بیت کوین چیست؟
بیت کوین یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز است که کسی آن را کنترل نمیکند . همه میتوانند با استفاده از آن واحدهای پولی شبکه را منتقل کنند. بیت کوین امکان ارسال پول به هر نقطه از دنیا را بهسادگی و بدون توجه به مرزهای جغرافیایی و شبکههای بانکی فراهم کرده است