فهرست مطالب
Toggleوقتی قرار است قیمت یک رمز ارز را به صورت تکنیکالی تحلیل کنیم دیگر کاری با ماهیت آن ارز نداریم، دقیق تر بگویم یعنی کاری با شاخص های بنیادی ارز که در مقاله آموزشی قبلی به آن اشاره کردیم نداریم. فقط مستقیم می رویم سراغ چارت قیمتی (نمودار ارز دیجیتال) و به رفتار معامله گران دقت می کنیم. میزان عرضه و تقاضا به ما خواهد گفت قیمت رمز ارز مورد نظر به چه سمتی حرکت خواهد کرد. نکته ای که در نمودارهای تحلیل تکنیکال بازار های مالی بسیار مهم است این است که تاریخ به تکرار خود علاقه مند است. منظور از این اصطلاح مهم در بازار های مالی این است که رفتار حال حاضر معامله گران در یک ارز دیجیتال شبیه رفتار گذشته آنها خواهد بود، بنابراین می توان با نگاه به سابقه قیمتی و تحلیل آن، قیمت آینده یک ارز دیجیتال را پیش بینی کرد.
در ادامه قصد داریم مقدمات اولیه نظیر اموزش نمودار های ارز دیجیتال و تحلیل تکنیکال را جهت آموزش تحلیل تکنیکال مطرح سازیم تا با مفاهیم ابتدایی این حوزه بیشتر آشنا شوید.
تایم فریم چیست؟
تایم فریم در نمودار های قیمتی مفهومی است که کوچک ترین جز یک نمودار را در یک بازه زمانی مشخص نشان می دهد. این کوچکترین جز می تواند شامل اطلاعاتی از قبیل قیمت شروع، پایان و بالاترین و پایین ترین قیمت باشد. برای نمونه تایم فریم روزانه یعنی هر روز، یک جز از نمودار قیمتی می شود که شامل اطلاعات بالا در طول یک روز است. البته این اطلاعات ارائه شده توسط نمودار، بستگی به نوع نمودار نیز دارد. برای مثال نمودار خطی تنها قیمت آخرین معامله یک ارز را نشان می دهد. تایم فریم ها می تواند از بازه زمانی در حد ثانیه آغاز و تا سالانه هم ادامه داشته باشد. یعنی هر جز از نمودار بیانگر اطلاعات ۳ ثانیه یا یک سال باشد. مهمترین تایم فریم ها عبارتند از:
- ۵ دقیقه
- ۱۵ دقیقه
- ۳۰ دقیقه
- ۱ ساعت
- ۴ ساعت
- روزانه
- هفتگی
- ماهانه
انواع نمودارهای تحلیل تکنیکال قیمت ارزهای دیجیتال
به طور کلی برای نشان دادن تغییرات قیمت در بازار های مالی می توان از دو نوع نمودار بهره برد:
- نمودارهای خطی یا line
- نمودارهای OHLC
نمودار خطی
در نمودار های خطی تنها قیمت نهایی رمز ارز یا به عبارتی قیمت آخرین معامله ارز دیجیتال نشان داده شده است. برای مثال قیمت آخرین معاملات یک ارز در چند روز به هم با یک خط رسم شده است تا چارت قیمتی را تشکیل دهد.
نمودار خطی ارز دیجیتال هگز در تایم فریم روزانه در زیر نشان داده شده است.
یکی از معایب نمودار خطی عدم اطلاع نوسان قیمت در یک تایم فریم است و تنها قیمت نهایی را در یک تایم فریم نشان می دهد و برای سایر معاملات در طول آن تایم فریم ارزشی قائل نیست مشکلی که با استفاده از نمودارهای OHLC رفع شده است.
نمودار OHLC
نمودار های OHLC نمودارهایی هستند که اطلاعات بیشتری را نسبت به نمودار های خطی در قالب یک میله یا شمع از جزئیات تغییرات قیمت یک ارز یا سهم را در یک تایم فریم نشان می دهند. برای نمونه قیمت آغازین قیمت بسته شدن و بیشترین و کمترین قیمت، اطلاعاتی است که می توان از نمودار های OHLC برداشت کرد.
نمودار های OHLC را می توان به دو نوع تقسیم بندی کرد:
- نمودار میله ای
- نمودار شمعی
در ادامه این دو نوع نمودار را شرح خواهیم داد.
۱- نمودار میله ای
نمودار میله ای یا bar chart نوعی نمودار OHLC است که در آن قیمت آغازین، قیمتی پایانی، بیشترین و کمترین قیمت در یک تایم فریم را نشان داده است. برای مثال بیشترین قیمت در تایم فریم ۱ ساعته.
شکل این نمودار در زیر نشان داده شده است و می توانید در آن نقاط مشخصه هر قیمت را ببینید:
اگر قیمت باز پایین تر از قیمت بسته باشد یعنی این میله افزایشی است و در طول آن تایم فریم قیمت افزایش یافته است ولی اگر قیمت باز بالاتر از قیمت بسته باشد یعنی قیمت در طول این تایم فریم کاهش یافته و میله کاهشی است. میله های افزایشی در نمودار های قیمتی با رنگ سبز و میله های کاهشی با رنگ قرمز نشان داده شده اند.
نمودار میله ای بیت کوین در تایم فریم روزانه در شکل زیر نشان داده شده است:
۲- نمودار شمعی
نمودار شمعی یا کندل استیک پر طرفدارترین نمودار در بین نمودارهای موجود در بین معامله گران بازارهای مالی در دنیاست. این نمودار نیز دارای خواص OHLC بوده و قیمت آغازین و پایانی، همچنین بیشترین و کمترین قیمت را نشان می دهد. علت محبوبیت این نمودار نسبت به نمودار میله ای تفسیر بهتر و آسانتر آن است.
هر نمودار شمعی بیانگر اطلاعات قیمتی یک تایم فریم است که می تواند دقیقه، ساعت، روزانه یا غیره باشد.
در شکل زیر نمونه ای از یک نمودار شمعی یا همان کندل استیک به همراه قسمت های مختلف آن آورده شده است.
در تصویر بالا مشاهده میکنید که یک شمع دارای دو قسمت است یکی بدنه که اختلاف قیمت باز و بسته را نشان میدهد یکی هم سایه که سایه بالای بیشترین قیمت و سایه پایینی بیانگر کمترین قیمت است. دقیقا مانند نمودار میله ای در صورتی که قیمت باز پایین تر از قیمت بسته باشد شمع صعودی بوده و در حالت برعکس شمع نزولی است.
در چارت های قیمتی رنگ سبز نشان گر صعودی بود شمع و رنگ قرمز نزولی بودن آن را نشان می دهد. نمونه یک چارت ارز دیجیتال با استفاده از کندل استیک برای رمز ارز اتریوم در زیر نشان داده شده است.
هر شمع در نمودار های کندل استیک حاوی اطلاعت مهمی است که می توان بر اساس الگو های کندل استیک خرید فروش کرد. مثلا طول و شکل هر کندل می تواند بیانگر رفتار متفاوت معامله گران باشد.