فهرست مطالب
Toggleترید یا مبادله ارزهای دیجیتال به استفاده مناسب از نوسان آنها، اخبار و رویدادهای مختلف و به کارگیری استراتژیهای مبادلاتی برای کسب سود اطلاق میگردد. ابزار کار معاملهگرها با سرمایهگذاران تفاوتهای جزئی دارد. برای نمونه آنها اغلب از صرافیهای آنلاین برای خرید و فروش لحظهای ارزهای دیجیتال یا تبدیل آنها به یکدیگر استفاده میکنند، محل نگهداری داراییهای دیجیتالشان متفاوت است و در مقابل ریسک کاری که انجام میدهند نیز به تبع بیشتر است.
معامله کردن نیازمند تحلیل قیمت ارزهای دیجیتال در بازههای زمانی مختلف است که مستلزم آن یادگیری دانش تحلیل تکنیکال و استفاده از تحلیل فاندامنتال است تا تریدر قادر به شناسایی فرصتهایی باشد که بازار در اختیارش قرار میدهد.
خرید و فروش ارزهای دیجیتال یا همان تریدینگ (Trading) انواع مختلفی دارد. نکتهای که در تمامی آنها باید رعایت شود، عنصر اصلی معاملات یعنی صبر کردن است. همچنین هر کدام از سبکهای مختلف باید برای مدت زمان قابل قبولی آزمایش شود تا مفید بودن یا نبودن آن در شما مشخص گردد. اما با این حال همیشه قیمتها موافق تحلیل شما پیش نمیرود. کلید پیروزی در ترید کردن تعداد موفقیتهای بالا نسبت به شکستهای آن است.
گفتنی است که سبک مناسب خرید و فروش برای هرکس متفاوت است. نکته مهم دستیابی به سبکی است که در آن موفق هستید. انواع مختلف روشهای معاملهگری در ادامه توضیح داده شده است:
خرید و فروش فوری یا اسکالپینگ (Scalping)
اسکالپینگ یا خرید و فروش با هدف سودبری فوری به دنبال سود کردن (هرچند سود بسیار جزئی) از مبادله ارز دیجیتال در بازههای زمانی بسیار کوتاه مدت است. این نوع از تریدینگ میتواند در عرض چند دقیقه تا چند ساعت انجام شود. برای مثال شما اتریوم را در قیمت ۵۰۰ دلار خریداری میکنید و چند دقیقه بعد آن را در قیمت ۵۰۵ دلار میفروشید. سپس دوباره با پایین آمدن قیمت آن را در ۵۰۲ دلار میخرید و در ۵۰۴ دلار میفروشید. در چنین مواردی باید حدضرر خود را نسبت به قیمتی که خریداری کردهاید، بسیار نزدیک نگه دارید تا از ضررهای هنگفت احتمالی در امان باشید.
این نوع از مبادله ارز دیجیتال نیازمند مهارت، تمرکز، صرف زمان، مدیریت ریسک و اندکی هم شانس است؛ هرچند اگر آن را خوب انجام دهید، سود خوبی در مدت زمان کمی نصیبتان میشود.
خرید و فروش روزانه (Day Trading)
ترید روزانه همان چیزی است که از واژه آن میتوان فهمید. این نوع از مبادله مشابه نوع قبلی است اما به جای چند دقیقه، معاملات در طول یک روز انجام میشود.
در این معاملات نیز از حدضرر استفاده میکنید و معمولاً سودی که به دنبالش هستید، کمی بیشتر از معاملات اسکالپینگ است.
از آنجا که خرید و فروش در بازار ارزهای دیجیتال به ساعات خاصی محدود نمیشود و به صورت ۲۴ ساعته در جریان است، در نوع دیگری از سبکهای معاملهگری به نام Intra-day Trading بنا به تصمیم تریدر خرید و فروش میتواند به بیش از یک روز نیز بیانجامد.
خرید و فروش نوسانی یا سووینگ (Swing Trading)
خرید و فروش نوسانی یا سووینگ در بازههای زمانی طولانیتری صورت میگیرد. در این روش شما با توجه به کف قیمت نسبی ایجاد شده، موقعیت میگیرید. پس از خریداری دارایی آن را در قیمتی که به تحلیل شما سقف نسبی قیمت است، به صورت یکباره یا تدریجی میفروشید. برای موقعیت فروش نیز عکس این مطلب صادق است.
خرید و فروش نوسانی معمولاً در بازههای زمانی چند روزه تا چند هفته انجام میشود. این بدان معناست که شما پس از موقعیتگیری، شاهد افتوخیز قیمت خواهید بود و نیازی نیست در این باره نگران شوید.
اگر در تحلیل تکنیکال مهارت داشته باشید، یعنی مثلاً بتوانید الگوها را به خوبی شناسایی کنید و سطوح حمایتی و مقاومتی را تشخیص دهید، احتمالا بهترین گزینه خرید و فروش نوسانی خواهد بود. ارزهای دیجیتال نوسان بالایی دارند و یک تریدر با سبک خرید و فروش نوسانی به دنبال یافتن سقفها و کفهای احتمالی است تا از امواج قیمتی نهایت استفاده را ببرد.
معمولاً آنهایی که به صورت نوسانی خرید و فروش میکنند، توجیه بسیار بالایی برای نتیجهای که میگیرند از زمانی که صرف میکنند، دارند. حدضررها در این نوع معاملات فاصله بیشتری با قیمت خریداری شده دارند.
موقعیتگیری (Position Trading)
این نوع خرید و فروش دیدگاه کلیتری نسبت به خرید و فروش نوسانی بوده و در واقع نسخهای از ترید کردن در سرمایهگذاری است. در این سبک معاملهگری موقعیت خرید یا فروشی میگیرید و سپس تا هفتهها، ماهها و حتی سالها در آن باقی میمانید.
این سادهترین نوع از تریدینگ است که با این حال قواعد مخصوصی دارد. مثلا کسی را در نظر بگیرید که از سال ۲۰۱۷ و زمانی که بیت کوین ۱۰۰۰ دلار بوده، موقعیت خرید خود را همچنان حفظ کرده است. یا شخص دیگری که با رسیدن قیمت بیت کوین به ۱۵ هزار دلار دلار تا به امروز در موقعیت فروش خود باقی مانده است. (در زمان نگارش این مطلب قیمت بیت کوین حدود ۵ هزار دلار است)
موقعیتگیری شباهت بسیاری به سرمایهگذاری دارد اما کاملاً به آن شبیه نیست. هدف نهایی در این نوع تریدینگ رسیدن به سود قابل توجهی در بلندمدت است.
سرمایهگذاری در مقابل ترید:
سرمایهگذاری و تریدینگ دو مقوله مختلف هستند. ترید کردن به معنی گرفتن موقعیت خرید یا فروش و کسب سود از آن است. اما سرمایهگذاری به معنی داشتن مالکیت بر روی یک دارایی است که ابزار ذخیره ارزش محسوب میشود و هدف از آن افزایش ارزش دارایی در طول زمان است.
وقتی مردم در بیت کوین سرمایهگذاری میکنند به معنای این است که قصد خرید و فروش نداشته و تصمیم دارند در بلند مدت بیت کوینهای خود را نگهدارند. به عبارت دیگر آنها معتقدند که فارغ از فراز و نشیبهایی که در طول مسیر رخ میدهد، در نهایت قیمت بیت کوین بالا میرود. معمولاً افراد به دلیل این که به تکنولوژی، رویکرد آن و تیم پشت ارز مورد نظر خود باور دارند در آن ارز دیجیتال سرمایهگذاری میکنند.
افرادی مانند وارن بافت یک سرمایهگذار هستند. آنها سهام شرکتهای مختلف را میخرند. اگر مالک بخشی از ۵۰۰ شرکت بزرگ آمریکایی باشید، به دنبال کسب سود از افزایش ارزش آن نخواهید بود بلکه تداوم رشد ارزش آن را در بلندمدت دنبال خواهید کرد.
سرمایهگذاران لزوماً از مفهوم حد ضرر استفاده نمیکنند. آنها با برخی دلایل سرمایهگذاری خود را در ابتدا شکل میدهند و تا زمانی که این دلایل صادق است، به سرمایهگذاری خود اعتماد میکنند.
سرمایهگذاران، نگهدارندگان واقعی به حساب میآیند. آنها خیلی به نمودارها نگاه نمیکنند، مگر زمانی که بخواهند موقعیت سرمایهگذاری خود را افزایش دهند.
افرادی که به دنبال سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال هستند، بیش از هر چیز دیگر باید مشخصههای بنیادین یا فاندامنتال یک پروژه را مورد بررسی قرار دهند. این افراد که قصد سرمایهگذاری چند ساله در بازار را دارند، باید کیف پول مناسبی انتخاب کنند (صرافیها یا کیف پولهای گرم به هیچ وجه انتخاب خوبی برای نگهداری ارزهای دیجیتال برای چندین سال نیستند) و پس از بررسی جوانب مختلف ارزهای دیجیتالی که قصد خریدشان را دارند، آنها را به کیف پول منتقل کنند.
کجا ترید کنیم؟
ترید یا مبادله ارزهای دیجیتال معمولاً در صرافیهای آنلاین یا همان اکسچنجها انجام میشود. ملاکهای مختلفی برای انتخاب یک صرافی مناسب
برای ترید کردن وجود دارد که نقدشوندگی، حجم معاملات بالا، تعداد جفتارزها و غیره از جمله آن موارد است.
در حال حاضر بیشتر معاملات ارز دیجیتال در صرافیهای متمرکز مانند بایننس، کوینبیس و کراکن انجام میشود اما از طرف دیگر صرافیهای غیرمتمرکز فضای زیادی برای رشد کردن و حذف برخی از خطرات صرافیهای متمرکز را دارند.
بسته به نوع سبک خرید و فروشی که انتخاب میکنید، باید ارزهای دیجیتال خود را در کیف پولهای مختلف نگهداری کنید. برای مثال کسی برای کسی که به صورت روزانه ترید میکند، انتقال از کیف پول سرد یا سختافزاری به حساب صرافی دردسرساز است و کارمزد زیادی از این بابت از او کسر میشود. بنابراین این معاملهگر باید احتیاط بیشتری در انتخاب صرافی به خرج دهد تا امکان نگهداری در آن را داشته باشد.
از طرفی برای کسی که به صورت ماهانه یا سالانه ترید میکند، خطر نگهداری در صرافی نسبت به هزینه کارمزدی که از او در حین انتقالات کسر میشود، طبیعتاً بیشتر خواهد بود. در هر صورت هزینه-فایده کردن تریدر برای نگه داشتن دارایی خود مکان نگهداری داراییهای دیجیتال را تعیین میکند که میتواند برای هر شخص متفاوت باشد.
آشنایی با اصطلاحات مربوط به ترید
لیست سفارش (The Order Books)
لیست کامل سفارشات خرید و فروش در فهرستی با نام دفتر سفارشات یا «اردر بوک» (Order Book) ثبت میشوند. این لیست از دو قسمت «خرید» (Bids) و «فروش» (Ask) تشکیل شده است. سفارشات خرید در یک پلتفرم معاملاتی «پیشنهاد خرید» (Bid) نام دارند؛ چرا که در چنین سفارشاتی خریدار قیمتی برای خرید یک دارایی پیشنهاد میکند. سفارشهای فروش نیز «طلب» (Ask) نام دارند و در آنها فروشنده خواستار قیمت خاصی برای فروش دارایی خود است.
قیمت بیت کوین (Bitcoin Price)
افراد وقتی قیمت بیت کوین را چک میکنند، در واقع آخرین قیمت معاملهی انجام شده در پلتفرم معاملاتی مربوط را مشاهده میکنند. از آنجایی که نهادی مشخص برای تعیین قیمت بیت کوین ندارد، پلتفرمهای مختلف دارای قیمتهای متفاوتی در خصوص این ارز دیجیتال هستند.
برای نمونه شاید قیمت دلاری بیت کوین در برخی کشورها با قیمت بیت کوین در آمریکا اندکی متفاوت باشد؛ چرا که معاملات در چنین کشورهایی دارای شکل و شمایل متفاوتی است و از طرفی تحت تاثیر قیمت ارز رایج آن کشور نیز قرار دارد.
بازارهای گاوی و خرسی
این اصطلاحات برای روند کلی بازار در هنگام صعودی یا نزولی بودن آن، استفاده میشود. دلیل استفاده از نام این حیوانات در این بازار، به دلیل نوع حملهی آنها در هنگام مبارزه است؛ گاو شاخهای خود را به سمت بالا پرتاب میکند و خرس در هنگام حمله پنجههای خود را به سمت پایین روی مهاجم فرود میآورد. بنابراین این حیوانات استعارههایی از روند بازار هستند. اگر روند بازار صعودی باشد در اصطلاح بازار گاوی و اگر بازار نزولی باشد بازار خرسی است.
حجم معاملات (Volume)
حجم معاملات، تعداد کل بیت کوینهایی است که در یک تایم فریم معین (معمولا ۲۴ ساعت اخیر) معامله شده است. معاملهگر کمک میکند که به درک درستی از اهمیت یک روند برسد. روندهای مهم معمولاً با حجم معاملات گسترده همراه است، در حالی که روند ضعیف حجم کمی در معاملات خواهد داشت.
به عنوان مثال، یک روند صعودی سالم با افزایش حجم معاملات در هنگام افزایش قیمت و کاهش حجم معاملات در هنگام کاهش قیمت همراه است. کارشناسان توصیه میکنند اگر شاهد تغییر ناگهانی جهت در قیمت بودید، ابتدا برآوردی از حجم معاملات انجام دهید. در این صورت خواهید فهمید که این تغییر ناگهانی اصلاحی ساده در بازار است یا مهر تاییدی بر تغییر روند بازار.
سفارش آنی (Market Order)
سفارش آنی یا مارکت اوردر را میتوان در پلتفرم معاملاتی تنظیم کرد. در چنین سفارشی، معامله سریعاً با هر قیمتِ ممکن انجام میشود. شما فقط مقدار بیت کوینی را که میخواهید بفروشید یا بخرید را در سفارش خود قرار میدهید، سپس صرافی مبادله را سریعاً انجام میدهید. بعد از تمامی این مراحل پلتفرم معاملاتی، سفارش خریدار و فروشنده را مطابقت میدهد.
به احتمال قوی، وقتی سفارش آنی ثبت شود، سفارش یک فروشنده یا خریدار با یکدیگر منطبق نمیشود، بلکه چندین فرد با قیمتهای مختلف خواهان انجام معامله خواهند بود.
برای مثال، شما یک سفارش آنی برای خرید ۵ بیت کوین را در صرافی قرار میدهید. پلتفرم معامله به دنبال ارزانترین فروشندهی در دسترس میگردد. سفارش شما وقتی به اتمام میرسد که فروشندهی کافی برای تکمیل ۵ بیت کوین وجود داشته باشد. بستگی به قیمت فروشندگان در دسترس، ممکن است ۳ بیت کوین اول از یک فروشنده و ۲ بیت کوین بعدی از یک فروشنده با قیمت بالاتر انجام شود.
به عبارت دیگر، در یک سفارش آنی، شما تا زمانی که نتیجه مورد تقاضا حاصل شود، به خرید و فروش ادامه میدهید.
لیمیت اوردر (Limit Order)
این نوع ثبت سفارش به شما این قابلیت را میدهد که بیت کوین را با قیمت مشخصی که در نظر دارید خرید یا آن را به فروش برسانید. از طرفی این احتمال نیز وجود دارد که سفارشهای هیچ گاه کامل نشود؛ چرا که خریداران یا فروشندگان کافی، منطبق با درخواستتان، وجود ندارد.
بگذارید با مثالی مفهوم لیمیت اوردر را تشریح کنیم:
فرض کنید شما سفارش فروش ۵ بیت کوین را با قیمت ۱۰ هزار دلار به صورت لیمیت اوردر در صرافی قرار میدهید. ممکن است ۴ بیت کوین توسط خریدارها با این قیمت تکمیل شود و برای بیت کوین آخر خریداری وجود نداشته باشد و مدتها لیمیت اوردر شما ناتمام باقی بماند تا زمانی که برای آن یک بیت کوین هم مشتری به قیمت ۱۰ هزار دلار وجود داشته باشد.
سفارش استاپ لاس (Stop-loss Order)
این نوع از سفارش به شما این قابلیت را میدهد تا در صورتی که ارزی در صرافی دارید و قیمت آن در آینده به طور چشمگیر کاهش یافت، آن ارز را با کمترین ضرر بفروشید.
در واقع این سفارش به پلتفرم معاملاتی میگوید اگر قیمت بیت کوین درصد معینی کاهش یافت و به مقدار خاصی رسید، من بیت کوین را در سطح قیمتی مشخصی میفروشم؛ بنابراین با این روش ضرر به حداقل میرسد.
کارمزد سفارشگذار (Maker) و سفارشبردار (Taker)
اصطلاح دیگری که ممکن است هنگام معامله با آن مواجه شوید، کارمزد خریدار و فروشنده است که شاید گیجکنندهترین اصطلاحات در حوزهی ترید باشند.
صرافیها مایل به تشویق مردم به معامله هستند. به عبارت دیگر یک صرافی تمایل دارد تا تریدر به عنوان یک «بازارساز» یا سفارش گذار عمل کند. بنابراین شما هر سفارش خرید و فروشی که در صرافی ایجاد میکنید که با هیچ خریدار و فروشندهای مطابقت ندارد، مثلا یک لیمیت اوردر، در واقع این شما هستید که نقش سفارشگذار را ایفا میکنید و به همین دلیل کارمزد کمتری پرداخت خواهید کرد.
در مقابل تصور کنید شما یک لیمیت اوردر برای خرید بیت کوین به قیمت ۱۱.۵ هزار دلار را در صرافی قرار میدهید ولی کمترین قیمت فروشنده ۱۱ هزار دلار است، در نتیجه سفارش شما سریع انجام میشود و شما نقش پذیرندهی سفارش را دارید از آنجایی که شما گزینههای موجود در صرافی را کاهش میدهید کارمزد بالاتری را پرداخت میکنید.
چگونه ترید را شروع کنم؟
نقطه شروع هرکس ممکن است متفاوت باشد؛ اما بهتر است ابتدا کامل با مفاهیم بازار آشنا شوید و بعد به سراغ ترید بروید. برای این کار، از منابع آموزشی موجود در اینترنت استفاده کنید. برای ترید، به سراغ صرافی یا کارگزاری بروید.
آیا ترید سودآور است و به کسب درآمد کمک میکند؟
هم بله هم نه. اگر برنامه داشته باشید و با تحقیق وارد شوید، به سود میرسید. با این حال، بیشتر تریدرها که برنامهای ندارند و مدیریت سرمایه نمیدانند، در نهایت با ضرر سنگین خارج میشوند.