توکن اجتماعی (Social Token) چیست؟

هرچه از عمر ارزهای دیجیتال می‌گذرد، کاربردها و پیچیدگی‌های این صنعت نیز بیشتر می‌شود. در سال‌های اخیر، پیدایش توکن‌های غیرمثلی (NFT)، بازی‌های درآمدزا (Play to Earn)، پروژه‌های مبتنی‌بر امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و وب ۳.۰ را شاهد بوده‌ایم. این مباحث ابعاد کاملاً جدیدی از ظرفیت دارایی‌های دیجیتال را نشان داده‌اند.

افزایش دامنه کارایی ارزهای دیجیتال می‌تواند آرام‌آرام افراد ناآشنا را به‌سمت این صنعت ارزشمند جذب کند و پذیرش عمومی دارایی‌های مبتنی‌بر شبکه‌های بلاک چینی را افزایش دهد. توکن اجتماعی (Social Token) یکی از دستاوردهای جدید و جذاب در دنیای دارایی‌های دیجیتالی است.

این دارایی نوظهور می‌تواند مرحله کاملاً جدیدی از رابطه تولیدکنندگان محتوا و مخاطبان را در فضای شبکه‌های اجتماعی پدید آورد. این توکن‌ها را می‌توانیم بلیت ورود به گروه‌ها و جوامع مختلف و بهره‌مندی از مزایای ویژه این جوامع بدانیم؛ بلیت‌هایی که یک‌بارمصرف نیستند و کاربران می‌توانند با خریدوفروش آن‌ها درآمد کسب کنند.

با‌‌توجه‌‌به اهمیت و ارزشی که این نوآوری جدید به حوزه ارزهای دیجیتال افزوده است، در این مقاله، قصد داریم مفهوم توکن اجتماعی و کاربردها و ویژگی‌های آن را توضیح دهیم. اگر شما هم مشتاق هستید تا نکات بیشتری درباره این دارایی‌های دیجیتال بدانید، با ادامه این مطلب همراه ما باشید.

توکن‌ اجتماعی چیست؟

توکن‌ اجتماعی را می‌توان نوعی از مالکیت دیجیتالی دانست که امنیت آن وابسته به فناوری بلاک چین است و به سازنده‌ها و اینفلوئنسرها و برندها اجازه می‌دهد تا خدمات و تجربیاتشان را به کسب‌وکاری پول‌ساز تبدیل کنند. این نوع از مالکیت را می‌توان مانند دارایی‌ای دانست که می‌توان آن را بارها خریدوفروش کرد و گذشت زمان نیز بر ارزش آن می‌افزاید.

اگر اینفلوئنسری تعداد زیادی دنبال‌کننده در شبکه‌های اجتماعی داشته باشد و بخواهد نوعی حق عضویت برای دنبال‌کنندگان خود در نظر بگیرد‌، می‌تواند توکن اجتماعی مخصوصی را بفروشد تا درقبال آن حقوق ویژه‌ای به اعضا ارائه دهد. این حقوق می‌تواند شامل دسترسی به گردهمایی‌های خاص با حضور این اینفلوئنسر، جلسات پرسش‌و‌پاسخ زنده و… باشد.

در این فرایند، اینفلوئنسر توکن شخصی‌سازی‌شده خود را می‌فروشد و خریدار می‌تواند به مزایایی این توکن دسترسی پیدا کند. برتری توکن‌های اجتماعی این است که خریدار می‌تواند در آینده بار‌دیگر آن را به‌همراه مزایایش بفروشد. علاوه‌بر‌این، اینفلوئنسر می‌تواند با ایجاد قرارداد دیجیتالی شرط کند که درصدی از سود فروش مجدد توکن را دریافت کند. این بدان‌معناست که اگر برند یا محبوبیت اینفلوئنسر رشد کند، ارزش توکن اجتماعی‌اش نیز افزایش می‌یابد.

توکن‌های اجتماعی به تولیدکنندگان محتوا اجازه می‌دهند با یک تیر دو نشان بزنند: از یک سو، به جامعه طرفدارانشان پاداش دهند و از سوی دیگر، بتوانند از کارهای خلاقانه‌ای که انجام می‌دهند، درآمد کسب کنند. به‌طورکلی، خریداران اصلی توکن‌های اجتماعی طرفداران اینفلوئنسرها هستند؛ اما برخی مواقع، ممکن است هنرمندان این توکن‌ها را به‌رایگان در‌اختیار هوادارانشان قرار دهند.

دارندگان این توکن‌ها درحقیقت عضوی از جامعه‌‌ای هستند که به مزایایی مانند محتوای ویدئویی یا چت‌های گروهی یا کالاهای انحصاری دسترسی دارند. البته نباید فراموش کرد که سطوح مختلف مالکیت می‌تواند مزایای متفاوتی ایجاد کند. ازآن‌جاکه توکن‌های اجتماعی معمولاً عرضه محدودی دارند، افزایش تقاضا نیز ارزش این دارایی‌ها را افزایش می‌دهد. با افزایش مزایا، تولیدکنندگان می‌توانند طرفداران بیشتری را جذب کنند.

جالب است بدانید ماهیت توکن‌های اجتماعی و سازوکار آن‌ها پیشینه‌ای قدیمی دارد.

در سال ۱۹۹۷، دیوید بووی (David Bowie)، خواننده بریتانیایی، نوعی از اوراق قرضه به‌ نام بووی باندز (Bowie Bonds) عرضه کرد. پشتوانه و ارزش این اوراق فروش آلبوم‌های این خواننده بود. خریداران اوراق یادشده تا سال ۲۰۰۷ سود سالانه ۷.۹درصدی از نگه‌داری این اوراق دریافت می‌کردند. این دارایی‌ با چنان استقبال گسترده‌ای روبه‌رو شد که شرکت مدیریت سرمایه پرودنشال فایننشال (Prudential Financial) نیز مبلغ ۵۵‌میلیون دلار روی اوراق قرضه سرمایه‌گذاری کرد.

در اواسط سال ۲۰۲۰، بعض از شرکت‌ها و اینفلوئنسرها برای جمع‌آوری بودجه موردنیاز به‌سراغ عرضه اولیه سکه یا کوین (ICO) رفتند. اگرچه استقبال از برخی از این عرضه اولیه‌ها امیدوارکننده به‌نظر می‌رسید، ابهامات به‌وجودآمده درباره این رویدادها باعث شد اعتبار برخی از این شرکت‌ها و افراد مشهور خدشه‌دار شود.

توکن‌های اجتماعی را می‌توانیم مرحله‌ گذار از وب‌ ۲ به وب‌ ۳ بدانیم. در وب‌ ۱ با ارائه اطلاعات ازسوی پلتفرم‌های متمرکز سروکار داشتیم. در وب‌ ۲ کاربران امکان خلق محتوا را به‌دست آوردند؛ اما مدیریت این داده‌ها در‌اختیار پلتفرم‌های متمرکز گوناگون بود و اکنون در وب‌ ۳ مدیریت محتوا به‌دست کاربران و پلتفرم‌های غیرمتمرکز را شاهد هستیم.

توکن‌های اجتماعی را می‌توان نتیجه درخشان پیدایش وب ۳ دانست که موجب شد تولیدکنندگان محتوا به‌طور مستقیم به مصرف‌کنندگان متصل شوند. باید به این موضوع توجه کرد که این توکن‌ها با اوراق قرضه‌ای که دیوید بووی منتشر کرده بود، متفاوت است؛ زیرا هیچ واسطه‌ای در‌این‌میان وجود ندارد. در‌عین‌حال، عرضه آن‌ها نیز ازنظر ماهیت و جامعه‌سازی برای تولید‌کنندگان محتوا با عرضه‌های اولیه کوین‌ در دنیای ارزهای دیجیتال متفاوت است.

توکن اجتماعی چیست؟

توکن‌های اجتماعی نوعی از ارزهای دیجیتال هستند که افراد، پلتفرم‌ها و انجمن‌های مختلف با ایجاد آن‌ها می‌توانند کسب درآمد داشته باشند. توکن‌های اجتماعی با توجه به اینکه توسط چه کسی ساخته شده‌اند می‌توانند کاربردهای مختلفی داشته باشند.

Leave A Comment

Once Weekly Webinar